Potrawka Niejadka – pasta z oberżyną

Poniższy przepis testowało sporo dzieciaczków i nawet niejadkom smakował on całkiem nieźle:) Na dodatek jest nieskomplikowany, a główny składnik, którym jest oberżyna, zawiera w sobie spore pokłady potasu, wapnia i magnezu, ale przede wszystkim jest źródłem błonnika, który pomaga regulować pracę  jelit. CIEKAWOSTKA! W 100 g bakłażana jest dwukrotnie więcej błonnika aniżeli w jabłku czy brzoskwini. Od kiedy podawać? Ja serwowałam go swoim maluchom od 10 miesiąca życia.

SKŁADNIKI:

– mała cebula

– jeden duży ząbek czosnku

– średniej wielkości oberżyna

– łyżka oliwy

– puszka pomidorów

– świeża bazylia lub zielona pietruszka

– szczypta soli

Składniki

PRZYGOTOWANIE. Przede wszystkim nie zajmuje dużo czasu, a z dwójką maluchów w przedziale wiekowym od 10 miesięcy  do 3 lat czas jest na wagę złota:)))

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i razem z przeciśniętym ząbkiem czosnku zeszklić na łyżce oleju.
  2. Po około 5 minutach dodać pokrojoną w średniej wielkości kostkę oberżynę. Zalać wszystko pomidorami z puszki. Dla miłośników mega zdrowego jedzenia polecam dodanie świeżych pomidorów:). Można lekko podlać wodą, by oberżyna nie przywierała do garnka. Posypać szczyptą soli. Gotować około 20 minut.
  3. Minutę przed końcem gotowania dodać posiekaną bazylię lub natkę pietruszki.

    Gotowe danie:)

Najlepiej podawać z makaronem i to tym trzy-kolorowym. Czasem ze względu na posiadanie małej mięsolubnej trzylatki dodaję do potrawki ok. 100 g mięsa mielonego, które jest podsmażone na osobnej patelni. Osobiście jednak uważam, że potrawka smakuje zdecydowanie lepiej w opcji bezmięsnej. UWAGA! Można spokojnie mrozić razem z makaronem:))). Czas przygotowania: ok. 30 min.

Dodaj komentarz