Potrawka z łososia i cukinii

Ostatnio złapałam się na tym, że w naszym domu od jakiegoś czasu jemy niezbyt dużo ryb. Wynika to chyba z tego, że mój starszak dwa razy w tygodniu ma serwowaną rybę w przedszkolu, a młodszy syn nie jest mega fanem ryb. Na dodatek z rybą zawsze jest sporo zabawy jeżeli chce się ją fajnie przyrządzić, a nie zawsze jest na to czas i ochota. W związku z tym wracamy do starych przyzwyczajeń i chociaż raz w tygodniu zajadamy się rybą. Okazuje się, że rybę można przyrządzić w dosyć szybki sposób i tak do łask wraca zapomniana przeze mnie potrawka z łososia i cukinii. O zaletach jedzenia ryb chyba nie trzeba zbyt wiele mówić czy pisać, i tak zalety łososia są następujące: bogaty w białko, witaminy A, D i E ale przede wszystkim bogaty w kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3, które są korzystne dla zdrowia każdego z nas. Lekkość cukinii wynikająca z niskiej wartości energetycznej oraz bogactwo w tak cenne składniki mineralne jak magnez, żelazo czy potas w połączeniu z rybą tworzą nie tylko pyszną kompozycję smakową, ale stanowią także porcją wartościowego jedzenia.

 SKŁADNIKI:

– 500 g łososia świeżego lub mrożonego, u nas wczoraj zagościł mrożony;

–  1 średnia cebula;

– 1 dosyć spora cukinia;

– 2 łyżki oleju rzepakowego;

– sól i pieprz.

Składniki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju około 5 minut.
  2. Dodajemy łososia. Nie musimy go rozdrabniać przed wrzuceniem na patelnię, po 2-3 minutach sam zacznie rozpadać się na małe kawałeczki.
  3. Kiedy łosoś zacznie lekko się rozpadać dodajemy startą na grubych oczkach cukinię. Nie trzeba jej odsączać by potrawka nie była zbytnio sucha. Można lekko podlać wodą jeżeli wydaje się nam, że cukinia puściła zbyt mało soku. Gotować około 15-20 minut, do momentu kiedy cukinia będzie miękka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowa potrawka

Potrawka najlepiej smakuje z makaronem. Czas jej przygotowania to około 30 – 40 minut.

Dodaj komentarz