Włoskie śniadanko – caprese

Piękny zapach i kolory na talerzu to nie jedyna zaleta tego śniadania. Na dodatek szybko się je przygotowuje (niespełna 5 minut) i jeszcze szybciej znika z talerzy maluchów i nie tylko:))). Jeżeli nasz maluch nie chce jeść przysłowiowego twarożku to bez namysłu można zastąpić go mozzarellą.  Jest ona bogata w wapń, witaminę B12 i selen. CIEKAWOSTKA!  W 100 g mozzarelli jest 5 razy więcej wapnia aniżeli w 100 g chudego twarogu. Nie zapominajmy również o walorach pomidorów, które bogate są w witaminę C wzmacniającą odporność oraz ich nisko kaloryczności. Bazylia ze swoimi działaniami ułatwiającymi trawienie czyni posiłek nie tylko ucztą dla podniebienia ale przede wszystkim bogatą dawką wartości odżywczych.

SKŁADNIKI:

– 5 pomidorków koktajlowych lub jeden średni pomidor

– 8 małych kulek mozzarelli

– kilka liści świeżej bazylii

– łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Z pomidorów ściągnąć skórę i pokroić na połówki. Kulki mozzarelli pokroić na 4 małe części. Posiekać bazylię. Wszystko razem wymieszać i polać łyżką oliwy. Można dodać szczyptę soli. Podawać najlepiej ze świeżą bułeczką posmarowaną masłem:)))

 

Dodaj komentarz