Piękny zapach i kolory na talerzu to nie jedyna zaleta tego śniadania. Na dodatek szybko się je przygotowuje (niespełna 5 minut) i jeszcze szybciej znika z talerzy maluchów i nie tylko:))). Jeżeli nasz maluch nie chce jeść przysłowiowego twarożku to bez namysłu można zastąpić go mozzarellą. Jest ona bogata w wapń, witaminę B12 i selen. CIEKAWOSTKA! W 100 g mozzarelli jest 5 razy więcej wapnia aniżeli w 100 g chudego twarogu. Nie zapominajmy również o walorach pomidorów, które bogate są w witaminę C wzmacniającą odporność oraz ich nisko kaloryczności. Bazylia ze swoimi działaniami ułatwiającymi trawienie czyni posiłek nie tylko ucztą dla podniebienia ale przede wszystkim bogatą dawką wartości odżywczych.
SKŁADNIKI:
– 5 pomidorków koktajlowych lub jeden średni pomidor
– 8 małych kulek mozzarelli
– kilka liści świeżej bazylii
– łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Z pomidorów ściągnąć skórę i pokroić na połówki. Kulki mozzarelli pokroić na 4 małe części. Posiekać bazylię. Wszystko razem wymieszać i polać łyżką oliwy. Można dodać szczyptę soli. Podawać najlepiej ze świeżą bułeczką posmarowaną masłem:)))