Zupa krem ze słodkiego ziemniaka i brukselki

Jedna z ulubionych zup moich dwóch małych monsterów:). Smakuje przepysznie, a na dodatek naładowana jest energią, a to za sprawą batata, czyli słodkiego ziemniaka, który w głównej mierze magazynuje skrobia będąc w ten sposób doskonałym źródłem energii.  Jest również bogaty w błonnik ułatwiający właściwą pracę jelit i jest warzywem bogatym w takie składniki mineralne jak: potas, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Specyficzny aromat brukselki powoduje, że dzieci niespecjalnie za nią przepadają , ale w kombinacji ze słodkim ziemniakiem i sokiem z pomarańczy może skusić niejednego malucha. Nie zapominajmy, że ta mała kapustka jest kopalnią witaminy C i K oraz A i B. Jednocześnie bogata jest w takie składniki mineralne jak: wapń, magnez, fosfor, żelazo czy potas. Jak dołożymy do tego wszystkiego jeszcze seler naciowy z jego właściwościami oczyszczającymi organizm z toksyn to mamy na talerzu całkiem sporą porcję zdrowego jedzenia. Jednym słowem jest to całkiem spora dawka energii i zdrowia dla naszych szkrabów. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, wszystko zajmuje  około 30 minut i można ją serwować maluchom koło 10 miesiąca.

SKŁADNIKI

– 1 średni słodki ziemniak,

– 2 średnie zwykłe ziemniaki,

– 1 duża marchew,

– kawałek pora,

– jedna gałąź selera naciowego,

– garść brukselki świeżej lub mrożonej,

– odrobinę soku z pomarańczy,

– łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE

  1. Na oliwie zeszklić przez około 2-3 minuty pora pokrojonego w prążki.
  2. Dodać pokrojone w kostkę: słodki ziemniak, dwa zwykłe ziemniaki, marchewkę oraz seler naciowy i chwilę szklić je na oliwie mieszając.
  3. Podlać wszystkie składniki wodą i gotować około 15-20 minut.
  4.  4.10 minut przed końcem gotowania dodać brukselkę.                                      
  5. Po ugotowaniu wszystkie składniki zblendować i dodać odrobinę soku z pomarańcza.

Zupę najlepiej podawać z pieczywem lub z ryżem.

 

 

Dodaj komentarz