Zupa nazwana “śmieciuchem warzywnym”, ponieważ to kombinacja tego co kiedyś pozostało mi w lodówce, a co mogło stworzyć razem coś zdrowego i smakowitego. Kombinacja owa przypadła całkiem do gustu moim maluchom więc może przypadnie i waszym. Dodatkowo jest szybka w przygotowaniu, koło 30 minut, ale przede wszystkim pełna energii i witalności, które zawdzięcza składnikom warzywnym.
SKŁADNIKI
– 1 marchew;
– 1 pietruszka (korzeń);
– kawałek pora;
– kawałek selera;
– 5 większych różyczek brokuła (mrożony lub świeży);
– połówka czerwonej papryki;
– dwa pomidory lub pół puszki pomidorów;
– pół szklanki ryżu;
– odrobina śmietany do dekoracji;
– sól i pieprz.

PRZYGOTOWANIE
- Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Pora i paprykę pokroić w kostkę.
- Warzywa wsypać do garnka i gotować koło 10 minut.
- Po 10 minutach dosypać ryż, uprzednio przepłukany na sitku. Można również ugotować ryż osobno, ale wsypując go do zupy uzyskamy gęściejszą konsystencje.
- Następnie dodać pomidory razem z brokułem.
- Zupę można lekko przyprawić solą i pieprzem.
- Po wlaniu zupy do miseczki udekorować odrobiną śmietany.
