Zupa “śmieciuch warzywny”

Zupa nazwana “śmieciuchem warzywnym”, ponieważ to kombinacja tego co kiedyś pozostało mi w lodówce, a co mogło stworzyć razem coś zdrowego i smakowitego. Kombinacja owa przypadła całkiem do gustu moim maluchom więc może przypadnie i waszym. Dodatkowo jest szybka w przygotowaniu, koło 30 minut, ale przede wszystkim pełna energii i witalności, które zawdzięcza składnikom warzywnym.

SKŁADNIKI

– 1 marchew;

– 1 pietruszka (korzeń);

– kawałek pora;

– kawałek selera;

– 5 większych różyczek brokuła (mrożony lub świeży);

– połówka czerwonej papryki;

– dwa pomidory lub pół puszki pomidorów;

– pół szklanki ryżu;

– odrobina śmietany do dekoracji;

– sól i pieprz.

Składniki

PRZYGOTOWANIE

  1. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  2. Pora i paprykę pokroić w kostkę.
  3. Warzywa wsypać do garnka i gotować koło 10 minut.
  4. Po 10 minutach dosypać ryż, uprzednio przepłukany na sitku. Można również ugotować ryż osobno, ale wsypując go do zupy uzyskamy gęściejszą konsystencje.
  5. Następnie dodać pomidory razem z brokułem.
  6. Zupę można lekko przyprawić solą i pieprzem.
  7. Po wlaniu zupy do miseczki udekorować odrobiną śmietany.
Gotowa zupa

Dodaj komentarz